Normal_zonnebril_zon_zwemmen_meisje_kind_water_zwembad

Terwijl in het midden van Nederland de scholen weer zijn begonnen, laat de zomer nog even van zich horen. Hoewel van een landelijke hittegolf geen sprake zal zijn, worden met name in het oosten en zuidoosten van Nederland tropische temperaturen verwacht. De RIVM activeerde daarom afgelopen dinsdag het Nationaal Hitteplan om kwetsbare burgers te beschermen, waaronder jonge kinderen. Ook scholen mogen maatregelen nemen bij (extreem) hoge temperaturen, zoals het instellen van een tropenrooster met kortere lesuren of lesdagen. Dit meldt Rijksoverheid.

De Arbowet stelt dat medewerkers veilig en gezond moeten kunnen werken. Zo mag de temperatuur geen problemen opleveren voor de gezondheid. In dit geval vallen zowel docenten als leerlingen onder het begrip ‘werknemers’ en mag het schoolbestuur op eigen initiatief maatregelen nemen. De Arbowet heeft geen maximumtemperatuur vastgesteld waarbij nog gewerkt kan worden. Personeel, leerlingen en ouders van leerlingen hebben echter het recht om bij het schoolbestuur op een tropenrooster aan te dringen en daarbij de Arbowet aan te voeren.

Een school kan besluiten tot een tropenrooster en de lestijden verkorten. Daarbij moet de school er wel rekening mee houden dat deze tijd later weer ingehaald moet worden om zo het verplichte aantal uren onderwijstijd te halen. Ook moeten de ouders van de leerlingen geïnformeerd worden. Wanneer zij geen opvang kunnen regelen voor de kinderen tijdens de kortere schooldagen moet de school een alternatief bieden voor de uren die door het tropenrooster zijn komen te vervallen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids