Normal_islam_hoofddoekje

Een jonge groep ouders in Leeuwarden wil een islamitische basisschool oprichten de Friese hoofdstad. In Nederland zijn er zo'n zestig islamitische basisscholen maar geen enkele daarvan bevindt zich in het Noorden. Onder islamitische ouders in Leeuwarden bestaat een grote behoefte aan een school die past bij hun cultuur. Daarom hebben enkelen van hen de Stichting Islamitisch Onderwijs Noord-Nederland opgericht. Dit meldt de Leeuwarder Courant.

Het in stand houden van de islamitische identiteit is zeker een drijfveer achter het stichten van de eigen school, maar in de eerste plaats wil de stichting zorgen voor goed onderwijs, benadrukt een van de initiatiefnemers, Rachid Belakhdar in de krant. Volgens de geschiedenis- en maatschappijleerdocent aan het Beyer Naudé-gymnasium doen niet-westerse allochtonen het vaak minder goed op school dan autochtone kinderen omdat ze tussen twee culturen zitten. Door de culturele kloof tussen de thuisomgeving en de schoolomgeving te dichten zullen kinderen beter gaan presteren op school, denkt Belakhdar, waardoor ze later betere kansen hebben in de maatschappij.

In het onderwijs zal de islamitische identiteit een belangrijke plaats innemen. De stichting wil met de school wel midden in de samenleving staan. De voertaal van de lessen is dan ook Nederlands. Ook denken de initiatiefnemers dat een eigen school een belangrijke rol kan spelen in het tegengaan van radicalisering onder moslimjongeren.

De gemeenteraad van Leeuwarden is inmiddels akkoord gegaan met de komst van de islamitische basisschool. De aanvraag gaat nu naar het ministerie van Onderwijs die zal onderzoeken of de oprichting van de school voldoet aan de eisen. De leerlingenprognoses zijn in ieder geval goed. De stichting verwacht binnen vijf jaar richting de vierhonderd leerlingen aan te kunnen trekken, het dubbele van het vereiste aantal.  Naar verwachting zal het ministerie tegen het van dit jaar uitsluitsel geven.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids