Normal_klas_lokaal_leeg_school_stoelen_tafels

Zeventien basisscholen in Friesland sluiten eind deze week definitief de deuren. Na de zomer zijn er nog 413 basisscholen in de noordelijke provincie. Vijf jaar geleden lag dit aantal nog op 475. Het aantal nieuwe samenwerkingsscholen lag nog nooit zo hoog: in zeven Friese dorpen gaan deze zomer de openbare en christelijke basisschool samen. Dat meldt FrieschDagblad.

Door de bevolkingskrimp is het aantal leerlingen de afgelopen vijf jaar flink gedaald. In Friesland is het aantal leerlingen op basisscholen gedaald van 62.200 naar 56.500. Vooral kleine schooltjes komen hierdoor in de problemen. De scholen moeten namelijk een minimum aan leerlingen hebben om te kunnen blijven bestaan. Daarom heeft staatssecretaris Dekker van Onderwijs een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd wat het makkelijk moet maken voor openbare en bijzondere scholen om te fuseren als ze te klein dreigen te worden om voort te bestaan.

De verwachting is dat tientallen scholen de komende jaren zullen kiezen voor een fusie tot een samenwerkingsschool. Ouders, leraren en schoolleiders zullen door het wetsvoorstel veel invloed krijgen op het karakter van een samenwerkingsschool. Scholen kunnen daardoor zelf invulling geven aan hun programma. Het wetsvoorstel regelt verder dat ook een stichting voor openbaar onderwijs een samenwerkingsschool in stand kan houden. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids