Normal_lezen2343

Kinderen die niet lezen tijdens de zomervakantie vallen in AVI-niveau één à twee niveaus terug, blijkt uit onderzoek. Dit wordt de Zomer-Lees-Dip genoemd. Kinderen die juist veel lezen hebben na de vakantie een hoger leesniveau. Kinderzwerfboek wil de Zomer-Lees-Dip aanpakken door te zorgen dat alle kinderen de mogelijkheid hebben om leuke boeken te lezen. Dat meldt Kinderzwerfboek, initiatief van Nationaal Fonds Kinderhulp.

Kinderzwerfboek kent inmiddels meer dan 1100 Kinderzwerfboek-stations. Dit zijn plekken waar kinderen boeken kunnen halen om te lezen en gelezen boeken om kunnen toveren tot een kinderzwerfboek. De stations zetten daarom de schouders onder de Zomer-Lees-Dip en roepen kinderen op om een kinderboek te komen uitzoeken of te komen brengen. Daarnaast worden er bij zo'n 100 Kinderzwerfboek-stations leuke en aantrekkelijke lees- en taalactiviteiten georganiseerd.

Naast 1100 vaste Kinderzwerfboek-stations worden er deze zomer op een tal van plaatsen in Nederland pop-up Kinderzwerfboek-stations gestart. Dit zijn tijdelijke Kinderzwerfboek-stations, bedoelt om het lezen deze zomer te stimuleren. De pop-up Kinderzwerfboek-stations komen op zo'n 45 zomerscholen en vakantiekampen te staan.

"Trots en tevreden zijn we als leerlingen in hun AVI-niveau omhoog gaan. Maar dan is het zomervakantie en komt de zomerleesdip om de hoek kijken. Kinderen vergeten vaak te lezen in de vakantie en ook ouders zijn nog niet allemaal bekend met het begrip zomerleesdip. Het gevolg is dat de leerlingen vaak weer een AVI-niveau zakken en weer opnieuw veel moeten oefenen. Je investeert als school enorm veel in het lezen en het is zo zonde dat al het werk weinig effect heeft gehad", aldus Rolieke Krikken, één van de zestig Ambassadeurs van Kinderzwerfboek en leerkracht op een basisschool. Ook de Ambassadeurs van Kinderzwerfboek trekken deze zomer hun dorp, regio of stad in om kinderboeken te laten zwerven op kinderrijke plekken, tijdens evenementen of bij het zwembad.

Bij Kinderzwerfboek kunnen gratis zwerfstickers worden opgevraagd. De kinderen kunnen het kinderzwerfboek achterlaten bij het zwembad, een pretpark in de trein, de wachtkamer, de kinderboerderij of een Kinderzwerfboek-station. 

© Nationale Onderwijsgids