Normal_rugzak__klas__kinderen__schooltas__klaslokaal__po

Openbare en bijzondere scholen kunnen voortaan makkelijker fuseren als ze te klein dreigen te worden om voort te bestaan. Dit zal vooral voorkomen in krimpgebieden, waar het aantal leerlingen soms met wel 30 procent terugloopt. Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs stuurde hiertoe maandag het wetsvoorstel ‘Samen sterker’ naar de Tweede Kamer. Dit meldt Rijksoverheid.

Dekker spreekt van een pragmatische oplossing, waar in veel gebieden grote behoefte aan is. “We kunnen heel principieel onze poot stijf houden, maar daar zijn ouders en leerlingen de dupe van. Het is beter om voor een praktische oplossing te kiezen en het voor scholen van verschillende pluimage makkelijker te maken om te fuseren”, aldus de staatssecretaris.

De verwachting is dat tientallen scholen de komende jaren zullen kiezen voor een fusie tot een samenwerkingsschool. Ouders, leraren en schoolleiders zullen door het wetsvoorstel veel invloed krijgen op het karakter van een samenwerkingsschool. Scholen kunnen daardoor zelf invulling geven aan hun programma. Het wetsvoorstel regelt verder dat ook een stichting voor openbaar onderwijs een samenwerkingsschool in stand kan houden. "In de toekomst kan openbaar onderwijs het bijzonder onderwijs dus de helpende hand bieden", zegt Dekker.

Dekker benadrukt dat de vorming van samenwerkingsscholen een uitzondering blijft. ‘Dit soort scholen kan alleen ontstaan door een fusie. Ook mag een school niet te groot zijn, waardoor het vooral een oplossing is in krimpgebieden’, zegt de staatssecretaris.

© Nationale Onderwijsgids