Normal_sofievanesch_img_8806

Het Afrikaanse jongetje Jabali is erg handig. Hij kan van afvalmaterialen speelgoed maken. Kunnen Nederlandse kinderen hem helpen met een nieuw ontwerp dat hij op de markt kan verkopen? Bovenstaande is één van de opdrachten van De Uitvinderswedstrijd 2016. Vier verschillende vraagstukken vormden in januari de start van dit project voor de groepen vijf tot en met acht in het basisonderwijs. Vandaag vond in Breda de finale plaats. Dit meldt Stichting De Uitvinders.

Uit maar liefst 251 uitvindingen op de website van De Uitvinders werden acht finalisten geselecteerd. In de voormalige snoepjesfabriek ‘De Faam’ in Breda – de beoogde locatie van het nieuwe initiatief ‘De Uitvindfabriek’ - presenteerden zij hun uitvindingen aan een groot publiek. Hun ideeën werden door een vakjury beoordeeld op de aspecten originaliteit, uitwerking en presentatie.
 
Na een spannende eindstrijd maakte juryvoorzitter Emmy Bakker van Tune Techniek West-Brabant de vier winnaars bekend: ‘De Bodymove’ van Basisschool De Pontus uit Etten-Leur, ‘Thuur de Popmonadetijger’ van basisschool Dirk van Veen uit Breda, ‘De ijzeren mol’ van Basisschool Mariadonk uit Zegge en de ‘Super Wicky’ van Openbare Basisschool Bibit uit Tilburg. De winnende scholen ontvingen een tablet, gesponsord door Skool Automatisering
 
Het doel van de Uitvinderswedstrijd is kinderen hun affiniteit met techniek en innovatie laten ontdekken. Aan jonge technici en uitvinders is een tekort op de arbeidsmarkt. Ook deze editie van de uitvinderswedstrijd toonde aan dat er geen tekort is aan talent en uitvindplezier bij de uitvinders van de toekomst.

© Nationale Onderwijsgids