Normal_basisschool_kinderen

Meer dan de helft van de basisscholen geeft geen dubbel schooladvies aan leerlingen om gezeur van ouders te voorkomen of om het makkelijker te maken voor middelbare scholen. Dat schrijft staatssecretaris Sander Dekker in een brief aan de Tweede Kamer. Dit meldt Trouw.

Uit onderzoek van het ministerie van Onderwijs blijkt dat slechts 25 procent van de scholen een dubbel schooladvies nastreeft. In de richtlijnen voor de scholen wordt wel gesproken van een 'dubbel plaatsingsadvies', maar dit advies heeft geen juridische waarde en scholen en ouders kunnen zich hierop niet beroepen. Op de vraag van Dekker waarom de basisscholen geen dubbel schooladvies willen geven, antwoordden de schoolbesturen dat een enkel advies makkelijker is voor middelbare scholen. Ook speelt de input van ouders mee.
 
Dekker heeft scholen al een paar keer gewezen op de het feit dat het voor bepaalde kinderen van belang is dat zij na groep 8 op de basisschool een dubbel schooladvies krijgen, zoals vmbo/havo of havo/vwo. Dekker gaat het geven van een dubbel schooladvies nu verplicht stellen. "Het belang van de leerling staat lang niet altijd voorop", zegt hij.
 
© Nationale Onderwijsgids