Normal_eten__lunch__overblijven__kinderen__lunchbox__pakket__kantine__schoolkantine

Voedselonderwijs moet een verplicht en vast onderdeel worden van het lesrooster op basisscholen. Volgens Youth Food Movement (YFM) hebben scholen de plicht om kinderen te leren koken en gezond te leren eten. Dit meldt Metro.

YFM wil voedselonderwijs op de agenda zetten van de verkiezingen van 2017 en is daarom woensdag de campagne Voedselonderwijs gestart. Volgens Joszi Smeets, directeur van YFM, blijkt uit onderzoek dat 8 tot 10 uur voedingsonderwijs per jaar al verschil kan maken. “Als kinderen op jonge leeftijd gewend raken aan gezond eten en weten hoe ze moeten koken, heeft dat een extreem positief effect op de eetgewoonten die zij hun hele leven zullen hebben.” Voedselonderwijs is in de lesplannen voor scholen tot 2032 niet opgenomen.
 
Ook Koen Joosten, kinderarts bij het Erasmus MC en voorzitter van Plaform Gezonde Voeding 0-4 jaar, is van mening dat er een nationaal onderwijsprogramma moet komen op het gebied van voedsel. Thuis krijgen kinderen steeds minder mee van het bereiden van eten en de verschillende smaken. Onderwijs hierin kan al beginnen door voorlichting van zorgprofessionals aan de ouders. Smaaklessen kunnen op een speelse manier aan peuters in de kinderopvang gegeven worden. Voorlichting en kooklessen volgen op de basisschool. “We moeten echt gaan investeren in voedselonderwijs anders zadelen we een hele generatie op met gezondheidsproblemen.” 
 
In juni worden de politieke verkiezingsprogramma's voor 2017 geschreven. Daarom is YFM in deze maand met de campagne gestart.
 
© Nationale Onderwijsgids