Normal_schoolfruit__programma__po__vo__gezonde_school__fruit

Uit een Europees project waar twee Zwolse basisscholen aan mee hebben gewerkt blijkt dat het stimuleren van een gezonde leefstijl bij kinderen ook op de lange termijn werkt. Zo blijkt onder meer dat ze Zwolse kinderen uit lagere sociaal economische groepen, die bij de start van het project niet zo heel erg gezond aten en niet zo lang sliepen, gezonder zijn gaan eten en meer zijn gaan slapen. Dat meldt Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG). 

Het doel van het project was het aanleren van een gezonde leefstijl en het terugdringen van gezondheidsverschillen. Een belangrijke conclusie die blijkt uit het project is dat de gerealiseerde verbeteringen in het gezonde gedrag van kinderen een jaar na afronding van het project nog steeds bestaan. Het project ging in 2013 van start voor ruim 200 leerlingen van groepen 4, 5 en 6 van twee Zwolse basisscholen. “Het project op deze twee basisscholen toont maar weer eens aan dat het stimuleren van een gezonde leefstijl zinvol is, ook voor hen die het juist zo nodig hebben”, zegt wethouder Ed Anker van Zwolle.

Uit het project blijkt onder meer dat de kinderen in Zwolle evenveel zijn blijven bewegen. De kinderen die voorheen niet veel fruit aten, doen dit nu wel en de kinderen die al veel fruit aten zijn dit ook blijven doen. De kinderen uit lagere sociaal economische groepen die voorheen ongezonder gedrag vertoonden zijn gezonder gaan leven, de kinderen uit hogere sociaal economische groepen zijn zich gezond blijven gedragen, waardoor de bestaande verschillen tussen de groepen zijn verdwenen.

Ook ouders hebben een positieve bijdrage geleverd aan het oplossen van de gezondheidsverschillen. Zo hebben ze hun kinderen meer fruit laten eten, hebben ze meer uitgelegd dat frisdrank ongezonder is om te drinken en zijn ze meer gaan letten op de hoeveelheid tv die kinderen kijken. 

© Nationale Onderwijsgids