Normal_obetitas__vet__dik___gewicht

Overgewicht bij jongeren is een groot maatschappelijk probleem. Het vergroot niet alleen de kans op tal van lichamelijke aandoeningen en ernstige ziektes, maar het kan ook leiden tot psychische en sociale problemen. Daarom is Maastricht met het actieprogramma Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) gestart. Hierin werken de gemeente, buurten, scholen en diverse maatschappelijke organisaties samen. Dat meldt gemeente Maastricht.

JOGG gaat deze week in Maastricht van start met de wijkgerichte aanpak in twee buurten. De eerste is op Manjefiek Kindcentrum in Malberg en de tweede op basisschool ’t Spoor in Limmel. De genoemde scholen gaan met ondersteuning van Maastricht Sport en de GGD-ZL aan de slag op het gebied van een gezonde leefstijl voor jongeren. Het is de inzet om de jongeren aan het sporten te krijgen en tegelijk aandacht te schenken aan gezond eten. Ook de ouders worden er bij betrokken.

“Overgewicht bestrijd je niet zomaar met een dieet. Het kent meerdere, dieper gelegen, oorzaken. Daarom is het belangrijk dat diverse organisaties op het gebied van gezondheid, leefstijl en welzijn een alliantie met elkaar aangaan in de strijd tegen overgewicht bij jongeren. Als je bijvoorbeeld in een lesprogramma kinderen leert dat sporten gezond is, moet je ook de mogelijkheid voor ze bieden om te gaan sporten”, aldus wethouder André Willems van Sport.

De kracht van JOGG zit vooral in de samenwerking van alle betrokken organisaties. André Willems: ”We gaan vooral alle goede initiatieven die er al zijn met elkaar verbinden. We hebben in Maastricht nu een strategie en een werkwijze vastgesteld om tot deze integrale aanpak te komen. We gaan eerst gericht aan de slag in de wijken Malberg en Limmel-Nazareth, om vervolgens stadsbreed dezelfde doelstellingen uit te dragen.”

© Nationale Onderwijsgids