Normal_kind_rolstoel534

De beperkingen van schoolgebouwen worden onderzocht bij het beiden van een optimale leeromgeving voor leerlingen met een zorgvraag of beperking. Tijdens het onderzoek wordt aandacht besteed aan de invloed van de ruimtelijke omgeving op het onderwijs, op het welbevinden en functioneren van de leerlingen. Dat meldt de VO-raad.

Nadat de gebouwen onderzocht zijn, gaan architectuurstudenten in het najaar van 2016 aan de slag met de onderzoeksresultaten en -adviezen. De studenten gaan op basis daarvan een ontwerpopdracht uitvoeren. De scholen kunnen vervolgens de ontwerpen van de studenten gebruiken om na te gaan in hoeverre hun onderwijsvisie zich laat vertalen naar een specifiek huisvestingsconcept.

Tien scholen kunnen zich aanmelden voor het onderzoek waarbij het schoolgebouw wordt bezocht. Het onderzoek wordt uitgevoerd door FM-architecten met de architectuuropleidingen ArtEZ, Hogeschool Arnhem en HS OWL in Detmold (Duitsland). De onderzoekers zoeken naast de tien scholen ook vier scholen met verbouw- of nieuwbouwplannen. Het onderzoek wordt begeleid door de VO-raad, MBO Raad, stichting Balans, Ieder(in) en Kenniscentrum Ruimte OK. 

© Nationale Onderwijsgids