Normal_les_klas_leerlingen_juffrouw_docent

500 Rotterdamse basisschoolleerlingen van acht verschillende scholen gaan op 19 mei de burgemeester en de gemeenteraadsleden opzoeken in het stadhuis. In het kader van het programma ‘Rotterdam viert de stad’ gaan deze kinderen hun stem opeisen bij burgemeester Aboutaleb. Zij laten met ‘Code Groen’ zien en horen dat ze willen meedenken over de stad van de toekomst. Daarbij krijgen ze hulp van de SKVR, Maas theater en Hofplein Rotterdam de initiatiefnemers van dit project. Dat meldt gemeente Rotterdam.

Sommige kinderen vinden het wel best wat volwassenen verzinnen. Maar er zijn veel meer kinderen die zelf wel kunnen bedenken wat ze leuk vinden en wat goed is voor de stad. Na 19 mei gaan de bovenbouwleerlingen op hun eigen school aan de slag met hun ideeën. Er komen allerlei deskundigen langs om ze te inspireren. Zoals de stadsboswachter die komt vertellen over de natuur en het groen in de stad. De leerlingen krijgen ook bezoek van kunstenaars en een museumdirecteur. Zij zullen vertellen over cultuur en kunst en hoe je daar plezier van kunt hebben. Maar er is ook een bankdirecteur, die over geld en economie komt praten.

Met hulp van deze deskundigen wordt er in alle 17 klassen volop gebrainstormd. Daar komen allerlei grote en kleine ideeën en plannen uit. Uiteindelijk kiezen de leerlingen van elke school het allerbeste plan van hun school. Die beste plannen worden op 6 juli ‘gepitcht’ aan het gemeentebestuur. De leerlingen bedenken zelf hoe ze die presentatie willen doen. Met een filmpje, theater, een presentatie of nog iets heel anders.

Vanaf 1 juli zendt OPEN Rotterdam het tv-programma uit dat de kinderen van hun plannen en het proces ernaartoe gemaakt hebben. Daar worden hun meest bijzondere plannen zichtbaar voor alle Rotterdammers. 

© Nationale Onderwijsgids