Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank

De man die vorig jaar brand stichtte bij een scholencomplex in Rijswijk heeft geen straf opgelegd gekregen. De aanstichter van de brand, een 40-jarige man, is door de rechter volledig ontoerekeningsvatbaar bevonden. Het Openbaar Ministerie vroeg twee weken geleden ook al om de man niet te vervolgen. Dat meldt Omroep West. 

Volgens deskundigen functioneert de man op het niveau van een peuter en heeft behandelen geen zin. Het OM besloot dat de zwakbegaafde man niet gestraft hoeft te worden voor zijn daad. De rechter is dat met de officier van justitie eens. Het OM vroeg twee weken geleden om ontslag van alle rechtsvervolging, maar besloot na de aanhouding van de zwakbegaafde man wel om hem te vervolgen. “We hebben hier te maken met een zeer ernstig feit. Een dergelijk ernstige zaak willen wij aan de rechter voorleggen. Die kan meer dan alleen een straf opleggen”, aldus een woordvoerder van het OM.

Vorig jaar juli stak de man bladeren en papieren in brand in het fietsenhok op het complex. Drie scholen werden in de as gelegd. Twee van de gebouwen zijn gesloopt. De leerlingen krijgen voorlopig les op een andere locatie. Waarschijnlijk zal pas over twee jaar worden begonnen met nieuwbouw.

© Nationale Onderwijsgids