Normal_kind__overgewicht__dik__afvallen__buik__obesitas__gezondheid

Het aantal vijfjarige Amsterdamse kinderen met overgewicht of obesitas is in 2014 gedaald ten opzichte van 2012. In 2012 had 15,3 procent van de vijfjarigen overgewicht of obesitas. In 2014 is dit gedaald naar 13,9 procent. Dit is een daling van 9,2 procent in twee jaar tijd. Deze resultaten staan in de jaarlijkse outcome monitor die in het voorjaar wordt gepresenteerd. Dat meldt gemeente Amsterdam.

Wethouder Zorg Eric van der Burg: “Het is mooi dat de daling van overgewicht en obesitas bij vijfjarige kinderen doorzet. Dit is een aanpak van de lange adem. Het veranderen van gewoonten kost tijd. Deze verandering rust op de drie pijlers van de aanpak: meer bewegen, gezond eten en drinken en goed slapen. Met de aanpak gezond gewicht richten we ons op alle drie de pijlers om overgewicht bij kinderen aan te pakken.”

De aanpak liet al eerder zien dat bij kinderen met een hogere sociaaleconomische status (SES) overgewicht en obesitas minder vaak voorkomt dan bij kinderen met een lagere SES. De aanpak richt zich daarom juist op lage SES kinderen in onder andere de Waterlandpleinbuurt, Indische Buurt Geuzenveld en Bijlmer-Oost. Deze kinderen wonen bij elkaar in de buurt en gaan met elkaar naar dezelfde scholen. Met de buurtaanpak en scholenaanpak Jump-in bereikt de aanpak juist deze kinderen. Ook bij kinderen met een lage en zeer lage SES is een dalende trend te zien van overgewicht en obesitas.

Ook herkomst speelt een rol. Overgewicht en obesitas komen relatief het meest voor bij kinderen met een Turkse en Marokkaanse achtergrond. Maar ook zij doen het beter. Ten opzichte van 2012 is bij alle vijfjarige groepen met een andere etnische achtergrond een daling te zien. Alleen bij vijfjarige kinderen met een Marokkaanse achtergrond is na een daling weer een lichte stijging te zien.

Overgewicht komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens. Sinds 2012 is een daling te zien van het overgewicht bij vijfjarige kinderen. Bij jongens gaat het om een daling van 8 procent en bij meisjes is het zelfs een daling van 11 procent.

© Nationale Onderwijsgids