Normal_handen_wassen__kind__hygi_ne__zeep__handen

Een derde van de Nederlandse ouders is van mening dat betere voorlichting over handhygiëne op scholen het aantal zorgdagen onder ouders zou doen verminderen. Dat blijkt uit onderzoek van hygiëne-expert Tork. Zeker tachtig procent vindt het de verantwoordelijkheid van de school om hun kinderen handhygiëne bij te brengen. Dat meldt Tork.

Maar liefst 60 procent van de Nederlandse ouders geeft aan tussen de 1 à 5 keer per kwartaal thuis te blijven om een ziek kind te verzorgen. Volgens ouders zijn scholen de aangewezen leeromgeving om hier iets aan te doen door kinderen handhygiëne bij te brengen. Eén op drie ouders denkt dat gezinsleden minder dagen ziek zouden zijn als er op scholen meer voorlichting over handhygiëne zou zijn. En daar zit een paradox, want meer dan de helft van de ouders zegt momenteel geen idee te hebben van de voorschriften die hun kinderen op school worden aangeleerd.

Volgens ouders zouden de volgende verbeteringen het verschil maken: gebruikmaken van speelse, praktische experimentjes om kinderen erbij te betrekken (70 procent); faciliteiten geschikter maken voor kindjes (34 procent); beter lesmateriaal verzorgen voor scholen (31 procent) en trainingen voor leraren/leraressen over het belang van handhygiëne (16 procent).

Een grote meerderheid van de ouders zegt dat zij hun kind er regelmatig aan moeten herinneren om de handen te wassen. Om handhygiëne bij kinderen meer top of mind te maken, ondersteunt Tork ouders, kinderen en leerkrachten met een vernieuwde, gratis materialen, een lespakket gericht op kinderen tussen de 4 en 12 jaar, die speciaal ontwikkeld is op een speelse manier voorlichting te geven over handen wassen. “Jong geleerd is oud gedaan. Onderwijs op kleuter- en basisscholen is wat ons betreft de sleutel tot het aanleren van hygiënische gewoonten. Door leuk, educatief lesmateriaal beschikbaar te stellen willen we dit leerproces voor ouders en leerkrachten gemakkelijker maken”, aldus Renee Remijnse, marketingmanager bij Tork.

© Nationale Onderwijsgids