Normal_vlag_duitsland

Het aantal basisscholen dat ook les geeft in een vreemde taal groeit gestaag. In de meeste gevallen gaat het om Engels maar twintig scholen in de Achterhoek gaan vanaf volgend schooljaar lessen Duits geven. Het Engels is belangrijk maar in een gebied dat grenst aan Duitsland moet de Duitse taal niet vergeten worden, aldus de scholen. Dit meldt de Gelderlander.

Onder het motto 'Spreek je buurtaal' start een deel van de Nederlandse basisscholen na de zomer met Duitse les, andere scholen sluiten vanaf 2017 aan bij het project. Tegelijk leren kinderen op twintig Duitse basisscholen (Grundschulen) Nederlands. Het project is een vervolg op bestaande plaatselijke initiatieven. De initiatiefnemers hopen dat het project nog meer scholen in het grensgebied zal inspireren om les te gaan geven in de buurtaal.

Duits kunnen spreken en schrijven vergroot het arbeidsperspectief voor Nederlandse jongeren in de grensregio. “Wie werk zoekt, vooral in het middensegment van de arbeidsmarkt, kan volop in Duitsland terecht”, aldus Paul van Dun van de Regio Achterhoek. De Nederlandse en Duitse scholen werken bovendien samen. Een paar keer per jaar vinden uitwisselingen plaats waarbij de scholieren bij elkaar op bezoek gaan.
De lessen worden gegeven in alle groepen vanaf de kleuterklas. De nadruk ligt op communicatieve vaardigheden, te beginnen met spreken en verstaan. In de bovenbouw leren de kinderen ook schrijven in de buurtaal.

© Nationale Onderwijsgids