Normal_onderwijs_schoolbord_

Schoolbestuur Vivente in Zwolle luidt de noodklok over de situatie in het basisonderwijs. Zo zouden er te veel en onwerkbare regels en maatregelen zijn, maar ook valt het bestuur over de toenemende werkdruk en een hoog ziekteverzuim. Het bestuur is inmiddels een online petitie gestart onder de noemer 'De basis wankelt'. Dat meldt de Stentor. 

De situatie in het onderwijs zou steeds moeilijker worden door een opeenstapeling van regels en verplichtingen. “Wij willen maar één ding: goed onderwijs geven. En we roepen de overheid op om dat niet steeds in de weg te zitten met steeds weer nieuwe wet- en regelgeving”, zegt Henk ter Wee van Vivente. Onder het schoolbestuur vallen vijftien basisscholen. Vivente wil ouders, leerkrachten en besturen in het hele land mobiliseren. Het bestuur houdt een actie-avond voor alle geïnteresseerden en roept andere schoolbesturen op hetzelfde te doen.

Het onderwijs vreest dat de nieuwe Wet werk en zekerheid die per 1 juli ingaat het inschakelen van invallers steeds lastiger maakt, omdat de wet verplicht om mensen na drie invalbeurten in vaste dienst te nemen. Volgens Ter Wee heeft het schoolbestuur een groot probleem als deze wet ingaat. “Dat moet onder de aandacht komen in Den Haag. Op verschillende manieren zijn scholen in het hele land daar al mee bezig, wij doen het op deze manier. Niets doen is in elk geval geen optie”, aldus Ter Wee. 

© Nationale Onderwijsgids