Normal_gitaar_snaren_muziek_hout

Tot 1 april aanstaande is er nog gelegenheid voor schoolbesturen om zich in te schrijven voor de Impuls muziekonderwijs van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Dit is een subsidieregeling van drie jaar voor alle basisscholen in Nederland, waaronder ook speciaal onderwijs. De subsidie kan aangevraagd worden door een plan op maat te schrijven over de inzet van muziek in het onderwijs. Dit meldt de PO-Raad.

De scholen komen voor subsidie in aanmerking wanneer zij structureel muzieklessen gaan verzorgen, leraren gaan trainen in het geven van muziekonderwijs en verbinding maken tussen binnenschools en buitenschools muziekonderwijs. Voor dit laatste is een samenwerkingsovereenkomst nodig met minimaal één lokale of regionale culturele instelling met muziekexpertise. Hierin wordt het doel en de manier van samenwerken op minimaal twee van de drie onderdelen vastgelegd. Ook het delen van de opgedane kennis moet een prominente plaats krijgen in het muziekonderwijs.
 
De subsidie is voor drie schooljaren en de hoogte ervan hangt af van het aantal leerlingen. De schoollocatie moet eenzelfde bedrag bijleggen aan de activiteiten, waarvan maximaal 60 procent de inzet van het eigen personeel mag zijn. Meer informatie over de Impuls muziekonderwijs en de samenwerkingsovereenkomst is te vinden op de website van het Fonds voor Cultuurparticipatie.
 
De subsidieregeling sluit aan bij de activiteiten van het project 'Meer muziek in de klas'. Het streven van het project is dat binnen vijf jaar alle basisschoolkinderen weer muziekles krijgen. Hiervoor zetten verschillende scholen, bedrijven en bekende Nederlanders zich in, waaronder koningin Maxima als erevoorzitter van het Platform Ambassadeurs Muziekonderwijs. 
 
© Nationale Onderwijsgids