Normal_toets_tentamen_examen

Steeds meer leerlingen in het basisonderwijs zullen straks de IEP Eindtoets maken. In totaal zullen 30.413 leerlingen van 1.200 basisscholen zich buigen over de toets. In het eerste aanloopjaar 2015 maakten 7.000 leerlingen de IEP. Nu zijn dat er dus ruim vier keer zoveel. De basisscholen konden zich tot gister inschrijven voor één van de eindtoetsen. De behoefte aan vernieuwing van de eindtoetsing van het basisonderwijs verbreedt zich, meldt Bureau ICE. 

Na het overgangsjaar 2015, waarin het nog niet verplicht was een eindtoets te kiezen, zijn basisscholen uit het regulier onderwijs verplicht om vanaf dit schooljaar een eindtoets af te nemen. Ze hebben de keuze gehad uit drie eindtoetsen. Naast de IEP Eindtoets van Bureau ICE konden scholen kiezen voor de eindtoets ROUTE 8 of de Centrale Eindtoets.

Karen Heij, directeur Bureau ICE, geeft aan verrast en trots te zijn op het grote aantal inschrijvingen voor de IEP Eindtoets. “We wisten wel dat veel scholen behoefte hadden aan een andere eindtoets, maar dat ze zo snel en in zulke grote getalen voor ons concept zouden kiezen hadden we niet verwacht. Het geeft wel aan dat ons concept van de eindtoets aansluit op de behoefte die er is in het Primair Onderwijs en hoe groot de behoefte is aan verandering.”

De scholen en leerlingen die al ervaring hebben met de IEP Eindtoets of kennis hebben gemaakt via bijvoorbeeld de voorbeeldboekjes zijn enthousiast. Zo vertelt Andre Gilara van de Anninksschool in Hengelo: “We hebben de voorbeeldboekjes van de IEP-toets binnen. Het ziet er eigentijds (rustige lay-out en kleuren) uit. De eerste indruk is goed. Anders dan de lay-out die we gewend waren.” Eén van de leerlingen van basisschool Maria Regina in Steenbergen, die vorig jaar al deelnam, zei na de afname van de IEP: “De sommen in de IEP Eindtoets zijn minder verhaaltjessommen en daarom wat duidelijker.”

Op dinsdag 19 en woensdag 20 april 2016 zullen de leerlingen de IEP Eindtoets maken. Op beide ochtenden komt zowel een taal- als een rekengedeelte aan bod. De leerlingen zijn in totaal een kleine vier uur bezig met de IEP Eindtoets. Dat is twee dagen korter dan wat men voorheen gewend was.

© Nationale Onderwijsgids