Normal_normal_jib_jeugd_beweging_sport_gymzaal_sporten__4_

Goed bewegingsonderwijs is heel belangrijk voor de sociale en cognitieve ontwikkeling van kinderen, naast de ontwikkeling van de motoriek. De PO-Raad wil daarom dat in 2017 elke leerling in Nederland minimaal twee lesuren bewegingsonderwijs krijgen van een bevoegde leerkracht. Dit schrijft de PO-Raad op de website.

Uit eerder onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Rijksuniversiteit Groningen bleek dat kinderen die bewegend leren rekenen en spellen de lessen sneller oppikken dan klasgenootjes die stilzitten tijdens de les. Al na twee jaar bewegend leren boeken de scholieren een leerwinst van vijf maanden. De onderzoekers ontwikkelden de lesmethode Fit & Vaardig waarmee scholieren drie keer per week een halfuur flink bewegen tijdens het herhalen van de reguliere lessen rekenen en taal. De leerlingen bleken zich na een Fit & Vaardig-les ook beter te kunnen concentreren op de vakken daarna. Ook zijn de leerlingen gezonder.

De PO-Raad gaat de komende tijd regelmatig aandacht besteden aan bewegingsonderwijs. Dit gebeurt naar aanleiding van eerder gemaakte afspraken met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Onderwijs die zijn vastgelegd in het ‘Plan van aanpak bewegingsonderwijs’.

© Nationale Onderwijsgids