Normal_klas__po__kinderen__vragen__les__klaslokaal

SP-Kamerlid Tjitske Siderius vindt dat er per direct een einde moet komen aan de grote klassen van dertig of meer leerlingen in het basisonderwijs. Met een wetsvoorstel wil Siderius dat het gemiddelde aantal leerlingen 23 per leraar worden. Het initiatiefwetsvoorstel staat open voor feedback van leraren, ouders en schoolbesturen. Dat meldt de Algemene Onderwijsbond.

Siderius presenteerde de wet al afgelopen september. De SP wil nu een harde grens stellen aan de klassengrootte. “Klassenverkleining is vooralsnog afhankelijk gemaakt van de bereidwilligheid en willekeur van individuele schoolbesturen”, zei Siderius eerder op de website van de SP. Kleine klassen zouden niet alleen beter zijn voor de onderwijskwaliteit, maar ook de werkdruk van docenten verminderen.

In het wetsvoorstel staat onder meer dat de leraar-leerlingratio, het aantal leerlingen per leraar, per direct moet dalen naar 29 en op termijn naar 23 leerlingen per docent. Ook moeten schoolbesturen de groepsgrootte gaan verantwoorden aan de Onderwijsinspectie. Docenten en schoolbesturen kunnen tot 12 februari suggesties doen voor verbeteringen van de wet via overheid.nl. Daarna kan het wetsvoorstel nog worden aangepast voordat het bij de Tweede Kamer wordt ingediend.

© Nationale Onderwijsgids