Normal_kerstmist

Op verschillende basisscholen in Nederland mogen leerlingen geen kerstkaarten meer uitdelen. De scholen willen hiermee voorkomen dat de ene leerlingen met een stapel kerstkaarten naar huis gaat en een ander kind helemaal niks krijgt. Ook zitten er vaak leerlingen tussen die geen kaarten uit kunnen delen omdat hun ouders weinig geld hebben. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De basisscholen constateren dat de kerskaartenperiode veel te onrustig is voor de leerlingen. De basisscholen proberen hun leerlingen tijdens de lessen bewust te maken dat het zielig is als andere kinderen niets krijgen. Hierbij worden vragen gesteld als: waarom geven ze bepaalde klasgenoten geen kaartje? Hoe kan het dat ze de één wel een fijne kerst wensen, maar de ander niet? En hoe zouden ze het zelf vinden als ze geen kaarten krijgen?

Volgens Mieke van Stigt, socioloog en schrijfster van het boek Alles over Pesten, zit het probleem dieper als een enkel kind in een klas geen kerstkaart krijgt. “Dit kan een vorm zijn van sociale uitsluiting. Een kind dat geen kerstkaart krijgt, kan bijvoorbeeld niemand hebben om na schooltijd mee te spelen of in de klas worden overgeslagen. Al die speldenprikjes bij elkaar kunnen erop duiden dat een kind wordt gepest.” Hoogleraar sociologie René Veenstra juicht het toe dat basisscholen serieus nadenken over niet laten uitdelen van kerstkaarten. “Sommige kinderen krijgen continu te maken met afwijzing. Het is goed te kijken hoe dat kan worden verminderd.'' Volgens Veenstra zou het uitdelen van kerstkaarten hetzelfde moeten werken als trakteren: “Met trakteren krijgt de hele klas iets. Dat zou met kerstkaarten ook zo moeten zijn.''

© Nationale Onderwijsgids