Normal_refugee

Het Friese antidiscriminatiemeldpunt Tûmba ziet dat leerlingen zich meer discriminerend uitlaten over asielzoekers in ons land. Leerlingen zouden geluiden op sociale media snel overnemen. Dat meldt De Telegraaf. 

“Ik merk het vooral de laatste maanden'', zegt educatief medewerker Arnold Helmantel van Tûmba. “De sfeer slaat om in de klassen.'' Volgens Helmantel kunnen leerlingen geen krant openslaan of tv aanzetten en het gaat over de vluchtelingenproblematiek. “Sommige geluiden worden heel snel overgenomen. Leerlingen maken vrij snel harde grappen over vluchtelingen of mensen die ze niet kennen.''

Scholen hebben medewerkers van Tumba gevraagd om gastlessen te geven. Een manier om voorlichting te geven aan de leerlingen is door ze een foto van een zwarte man te laten zien en vervolgens te vragen welke gedachtes er bij hen opkomen. Helmantel zegt dat er dan woorden als ‘crimineel’ en ‘fietsendief’ naar voren worden gebracht. Na een week komt de man van de foto mee naar de school en dan blijken de gedachtes van de leerlingen veranderd.

© Nationale Onderwijsgids