Normal_school_lege_klas_schoolverzuim_staking_schooluitval

Door krimp in de regio staan veel basisscholen in de provincie Drenthe leeg. Gemiddeld zo'n elf procent van de schoolpanden wordt niet (voor onderwijs) gebruikt. Het gaat nu om ongeveer twintig scholen maar naar verwachting zal dat aantal de komende jaren verdubbelen. De leegstand kan het onderwijs ruim een miljoen euro per jaar gaan kosten, waarschuwt kenniscentrum CMO STAMM. Dit meldt RTV Drenthe.  

Het zuidelijke gedeelte van de provincie heeft het meeste te maken met krimp. In de gemeenten Westerveld, De Wolden, Hoogeveen, Coevorden en Emmen ligt het aantal leegstaande scholen tussen de tien en twintig procent. Krimpcoach Roosje van Leer van CMO STAMM verwacht dat over tien jaar in deze gemeenten het overschot aan schoolpanden met zo'n 60.000 vierkante meter boven de twintig procent uitkomt, in Westerveld zelfs boven de dertig procent.

Deze leegstand kost scholen veel geld. Nu is het onderwijs in Drenthe jaarlijks een bedrag van zes ton kwijt. In 2025 zal dat bedrag ruim een miljoen euro zijn, denkt Van Leer. Schoolruimte die voor andere activiteiten wordt gebruikt, zoals kinderopvang, kost zelfs meer geld omdat deze ruimten verwarmd, onderhouden en schoongemaakt moeten worden. Daar staat dan wel tegenover dat scholen deze kosten mogelijk deels terugverdienen door de verhuur van de ruimte.

Van Leer adviseert schoolbesturen en gemeenten tijdig met elkaar om tafel te gaan om oplossingen te zoeken voor leegstaande schoolgebouwen. De panden kunnen een nieuwe functie krijgen in het dorp die de gemeenschap ten goede komt, zoals een kleinschalig woonzorgcentrum of een cultureel centrum. Vanavond is er een bijeenkomst van betrokkenen om de problematiek te bespreken.

© Nationale Onderwijsgids