Normal_g_naeqpjb-mqt-gtzw3hs-bzhe3du1nplasvouusxjm

Alle kinderen in Nederland moeten de mogelijkheid krijgen om muzieklessen te volgen. Dat zei Koningin Máxima tijdens een werkbezoek aan het Landelijk Instrumentendepot van het Leerorkest afgelopen week. Als erevoorzitter van het Platform Ambassadeurs Muziekonderwijs pleit zij voor een centrale organisatie van de muziekeducatie in Nederland. Dit meldt het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst.

Het Instrumentendepot is volgens de koningin een belangrijk middel om scholen te ondersteunen in muziekonderwijs. Om haar woorden kracht bij te zetten, had de koningin de viool van haar dochter Amalia bij zich. Marco de Souza, directeur van het Leerorkest, nam de viool in ontvangst en overhandigde deze aan de elfjarige Sanne Wiering van basisschool Samenspel in Amsterdam.

De koningin benadrukte in haar toespraak dat er al veel goede dingen gebeuren om de muziekeducatie in Nederland te bevorderen, maar nog niet voldoende. Volgens de koningin is het belangrijk dat er een landelijk model komt van waaruit muziekonderwijs wordt georganiseerd, zoals het beschikbaar maken van instrumenten. Ook voor het Leerorkest is uitbreiding van het depot naar Groningen en Limburg een ambitie.

Het Leerorkest werd tien jaar geleden in Amsterdam opgericht om leerlingen van de basisschool de mogelijkheid te bieden om onder schooltijd een muziekinstrument te leren bespelen. Het initiatief geniet de steun van de overheid en de Koninklijke familie. In 2014 is het landelijk Instrumentendepot Leerorkest opgericht met als doel om Leerorkesten en soortgelijke initiatieven in Nederland van muziekinstrumenten te voorzien.

© Nationale Onderwijsgids