Normal_snoep_whinegums_isabella_3159

Steeds meer scholen zijn bezig om een gezonde school te worden. Zo worden vaak frisdranken en vruchtensappen verbannen en wordt gestimuleerd dat de kinderen water drinken. Toch peinzen de basisscholen in de regio van Dordrecht er niet over om de snoeptraktatie in de klassen te verbieden. Dit blijkt uit een steekproef. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Veel scholen moedigen een gezonde traktatie aan, maar een verbod vinden de scholen in Dordrecht te ver gaan. Bijna de helft van de Limburgse basisscholen heeft wel besloten om trakteren in de klas af te schaffen, omdat de traktatie vaak ongezond is. Zo zouden kinderen vaak rondgaan met snoep en zouden ouders tegen elkaar opbieden om de vorige jarige te overtreffen. De basisscholen in Dordrecht erkennen de ongezonde traktatie, maar vinden dat enkel sturing naar een gezonde traktatie voldoende is.

Op basisschool De Bever in Stadspolders geven docenten het 'goede voorbeeld' door op hun verjaardag gezonde traktaties uit te delen. Bert van der Lee, directeur van de stichting Openbaar Primair Onderwijs Alblasserwaard/Vijfheerenlanden, vindt een verbod ook te ver gaan. “Je kunt ouders niet verbieden hun kind te laten trakteren. Wel stimuleren wij om een zo gezond en eenvoudig mogelijke keuze te maken. De trend in de maatschappij is dat het vooral grote hoeveelheden moeten zijn, we slaan een beetje door. Grote zakken zoet en zelfs cadeautjes kom je tegen. Vroeger was je blij als je bij de drogist één of twee dropjes kreeg, nu zit het al in een zak.''

© Nationale Onderwijsgids