Normal_kinderen_sport_sportdag

De SP wil in een initiatiefwet regelen dat basisschoolleerlingen minstens drie uur per week gymles krijgen van een vakdocent. VVD en PvdA staan achter het initiatief, maar basisscholen hebben minder enthousiast gereageerd. Gemiddeld roosteren de meeste basisscholen nu nog twee lesuren per week in voor gym. Dat meldt het AD.

De laatste drie kabinetten hebben allemaal het doel gesteld het aantal gymuren op te krikken, maar in de praktijk komt daar weinig van terecht, stelt SP-Kamerlid Michiel van Nispen. Scholen geven nu gemiddeld twee uur gymles per week, maar de politiek wil dit ophogen tot drie uur. Scholen vragen zich af hoe ze dit in de dertig uur per week moeten stoppen. Taal en rekenen slokken nu het merendeel van de tijd op. “Wij willen niets dichtregelen”, benadrukt Van Nispen. “Het moment op de dag en door wie die gymles wordt gegeven, moeten scholen zelf bepalen.”

VVD'er Rudmer Heerema is enthousiast over het plan, maar alleen als de gymlessen gegeven wordt door vakleerkrachten. Nu is dit slechts op de helft van de scholen het geval. Sommige scholen zouden zelfs onbevoegde docenten inzetten. PvdA-Kamerlid Loes Ypma deelt de ambitie van de SP, maar wil het nog niet wettelijk vastleggen. “Er moeten wel voldoende docenten en locaties zijn. Bovendien hebben we net een akkoord met het onderwijsveld gesloten. Scholen moeten uiterlijk in 2017 twee uur en bij voorkeur drie uur gym geven. De inspectie controleert dat. Als het niet lukt, moeten we naar een wettelijke norm kijken,”

Rinda den Besten van de PO-Raad vindt dat de politiek de basisscholen overvraagt door telkens om extra lessen te vragen. “Er is alle reden om aan beweging te doen. Maar dat kan ook buitenschools. We hebben maar 5,5 uur les per dag. Vertel dan ook eens wat er dan minder kan”, aldus Den Besten.

© Nationale Onderwijsgids