Normal_weegschaal_gewicht_overgewicht_lichtgewicht_dun_dik_vet_mager

Het aantal Rotterdamse kinderen met overgewicht is aan het dalen. Dat concludeert de gemeente Rotterdam uit eigen trendonderzoek. In het schooljaar 2013-2014 had 14,2 procent van de Rotterdamse leerlingen uit groep 2 van de basisschool matig overgewicht of obesitas. In 2014 is dit gedaald naar 10,4 procent. Dat meldt de Volkskrant.

Volgens D66-wethouder Adriaan Visser van Sport is het een mijlpaal dat er nu zo'n flinke daling te zien is in het aantal kinderen met overgewicht. “Ruim tien jaar geleden zagen we het aantal te dikke kinderen toenemen. Rotterdam is toen het 'Lekker Fit!'-programma begonnen, vooral op scholen in achterstandswijken waar sport en gezond leven niet vanzelfsprekend is”, zegt Visser.

Het schoolproject richt zich op kinderen tussen de twee en veertien jaar oud en hun ouders. Zo'n 94 Rotterdamse basisscholen doen mee aan dit project. Op deze scholen krijgen de leerlingen drie tot vijf keer per week bewegingsonderwijs van extra vakdocenten. Ook wordt er in de lessen aandacht besteedt aan gezonde voeding en is er een schooldiëtist.

Hoogleraar jeugdsociologie Greetje Timmerman aan de Rijksuniversiteit Groningen kijkt kritisch naar de daling en zegt een wetenschappelijke onderbouwing te missen. “Ik vind deze conclusies veel te hard. Als er al een daling is van het aantal te dikke kinderen, dan is nog niet bewezen of het aan de activiteiten van 'Lekker Fit!' liggen. En als dat wel zo is, aan welke aspecten”, zegt Timmerman.

De hoogleraar kijkt kritisch naar programma's die 'van bovenaf' een andere leefstijl willen opleggen, zoals 'Lekker Fit!' en Jongeren op gezond gewicht (JOGG). Volgens Timmerman is een lifestyle niet te veranderen met een paar uur extra gymnastiek en wat lessen over gezonde voeding. “Het vergt een veel complexere analyse dan het paternalistische 'jij bent dik, dus je moet meer sporten'. Je moet je verdiepen in hun kijk op het leven”, aldus Timmerman. 

© Nationale Onderwijsgids