Normal_test_proefwerk_citotoets

Officiële opgaven van Cito-toetsen voor leerlingen van de basisschool staan te koop op Marktplaats. Dat maakte tv-programma Brandpunt bekend in de uitzending van gisteravond. Ouders kopen de toetsen zodat hun kinderen thuis met de opgaven kunnen oefenen. De Onderwijsinspectie en Cito zijn op de hoogte van de online handel in toetsen maar kunnen juridisch gezien niets beginnen. Dit melden BNR Nieuwsradio en het AD. 

Het gaat om toetsen die leerlingen van groep 3 tot en met 8 twee keer per jaar moeten maken. De resultaten van de toetsen komen in het leerlingvolgsysteem. Dit systeem wordt gebruikt om de ontwikkeling van een leerling de gehele schoolcarrière in de gaten te kunnen houden. Het schooladvies voor de middelbare school wordt deels op de gegevens uit het leerlingvolgsysteem gebaseerd.

Het lijkt erop dat ouders de opgaven kopen om hun kinderen te kunnen trainen voor de Cito-toetsen. Liesbeth van Litsenbrug van Cito waarschuwt ouders dat zij hun kinderen hiermee niet helpen. “Het hoort een objectieve toets te zijn. Kinderen zouden er niet voor geoefend moeten hebben. Op deze manier doet de toets helemaal niet meer wat deze hoort te doen”. Door te oefenen kunnen de resultaten van de Cito-toets af gaan wijken van het werkelijke leerniveau van het kind. Leerlingen kunnen dan op de middelbare school in problemen raken omdat ze een hoger advies hebben gekregen dan ze aankunnen.

Het is niet bekend wie er achter de verkoop van de toetsen zit. Van Litsenburg vindt het onwaarschijnlijk dat scholen of leerkrachten de toetsen verkopen: “Geen enkele professional zou dit doen”. Juridisch gezien is het echter niet verboden voor scholen om de toetsopgaven door te verkopen en Cito kan dus niets doen om de verkoop tegen te gaan. Ook de Onderwijsinspectie maakt zich zorgen: “Dit levert mogelijk perverse prikkels op", aldus de inspectie.

© Nationale Onderwijsgids