Logo_kpc

‘Middelbare scholen willen toetsresultaten zien om te bepalen of ze een basisschoolleerling wel willen hebben.’ Dit berichtte onlangs de NOS. De veranderende wetgeving in de overgang PO-VO  zorgt op dit moment voor veel reuring. Ouders vrezen dat de uitslag van de toets in april alsnog meetelt voor middelbare scholen. Middelbare scholen willen meer houvast en onderbouwing. Het advies van de basisschool wordt wel overgenomen, zeggen de middelbare scholen. ‘’Maar we willen wél zien dat het advies is onderbouwd met toetsresultaten van enkele jaren.” Een advies- en plaatsingswijzer biedt uitkomst.

Advies- en plaatsingswijzer
Vooruitlopend op de nieuwe wetgeving rond de overgang PO-VO heeft KPC Groep ervaring opgebouwd met het begeleiden en ontwikkelen van regionale procedures en afspraken over de plaatsing van basisschoolleerlingen in het voortgezet onderwijs. In de regio Midden-Holland Rijnstreek is met onze expertise de afgelopen twee jaar een advies- en plaatsingswijzer ontwikkeld en ingevoerd binnen het PO en VO die de basisscholen ondersteunt bij het opstellen van hun advies naar het VO en het VO inzicht geeft in de advisering vanuit het PO. De advies- en plaatsingswijzer is ontwikkeld in opdracht van het samenwerkingsverband VO/VSO in de betreffende regio.

Recht doen aan het kind
De basis is het zelf geformuleerde advies van de basisschool. Met daarbij oog voor het algehele functioneren van de leerling (kindkenmerken, thuissituatie etc). De advies- en plaatsingswijzer ondersteunt om tot een gefundeerd advies te komen. Vanuit een gemeenschappelijk door PO en VO vastgesteld kader worden de toetsresultaten en leervorderingen van de leerlingen in de afgelopen jaren gekoppeld aan uitstroomprofielen. Op deze manier krijgen de po- en vo-scholen inzicht in hoeverre de prestaties bij de toetsen van het leerlingvolgsysteem het advies ondersteunen.

Meer weten over vraagstukken rond plaatsing van po naar vo en de inzet van een advies- en plaatsingwijzer als hulpmiddel? Neem contact op Marjan van der Maas.

(Dit is een advertorial)