Normal_normal_kinderen-spelen-in-boom-420

Thuisblijven van een schoolreis of excursie omdat je ouders dat niet kunnen betalen? Nationaal Fonds Kinderhulp en de stichtingen Leergeld willen dit voorkomen met hun gezamenlijk project: "Ieder kind mee op schoolreis", dat vanaf februari 2015 als pilot van start gaat. Kinderhulp en Leergeld menen dat het juist voor kinderen uit arme gezinnen van belang is mee te kunnen doen met dit type activiteiten. De organisaties beogen te voorkomen dat kinderen worden buitengesloten en willen stimuleren dat zij, net als andere kinderen, hun kennis en sociale vaardigheden vergroten.

Vanuit Kinderhulp wordt een bedrag van 50.000 euro beschikbaar gesteld. Via het grote netwerk van inmiddels 78 stichtingen Leergeld kunnen aanvragen worden gedaan. Voor beide organisaties is het een mooie eerste samenwerking. Jan Wezendonk van Kinderhulp: "Binnen het Pact voor kinderen in armoede praten we al langer over de vraag hoe we samen meer arme kinderen kunnen bereiken om hen te laten meedoen met andere kinderen. Het uitgebreide netwerk van de stichtingen Leergeld biedt hiervoor kansen". De vrijwilligers van de stichtingen Leergeld gaan op huisbezoek bij gezinnen en zien daar wat de concrete noden zijn. "Een schoolreis is belangrijk voor kinderen, juist uit onze doelgroep", aldus Gaby van den Biggelaar van Leergeld Nederland. "Het vergroot hun wereld en leidt tot verdieping van onderlinge contacten".

Overigens komen niet alle schoolreizen voor dit project in aanmerking. Het zal gaan om één schoolreis per schoolloopbaan en er dient een verband te zijn met het onderwijsprogramma. Funreizen zoals ski- of zeilkampen vallen erbuiten. Ook de door school verplicht gestelde activiteiten komen niet in aanmerking. Leergeld blijft daar kritisch op: "Door deelname van een activiteit verplicht te stellen behoort het tot het reguliere onderwijsprogramma, dat volgens de wet voor iedereen gratis toegankelijk behoort te zijn". Mocht dit project succesvol blijken dan zal bekeken worden hoe deze samenwerking meer structureel kan worden.

© Nationale Onderwijsgids