Normal_kind234525

Het openbaar basisonderwijs Harlingen is op woensdag samen met de Regionale Scholengemeenschap Simon Vestdijk een bovenschoolse plusgroep gestart. Bovengemiddeld ontwikkelde leerlingen uit groep acht van drie openbare basisscholen in Harlingen en omstreken zitten in de plusgroep. De leerlingen gaan lessen volgen op RSG Simon Vestdijk. Dit meldt de Franekercourant. 

De leerlingen uit de plusgroep gaan het komende halfjaar iedere woensdag, samen met leraar Mariska Bruin, naar RSG Simon Vestdijk. Hier krijgen de basisschoolleerlingen les van de leraren van de middelbare school. Ook kunnen ze gebruikmaken van de faciliteiten van de school. De plusgroep heeft tot doel om de bovengemiddeld ontwikkelde leerlingen uit te dagen om met complexere lesstof bezig te gaan. Tijdens de lessen gaan de leerlingen aan het werk in verschillende projecten over uiteenlopende onderwerpen. De leerlingen leren daarbij niet alleen specifieke kennis, maar leren ook om samen te werken en vaardigheden als reflecteren en feedback geven. “Het gaat er uiteindelijk om dat deze kinderen in toenemende mate leren om zelf verantwoordelijk te zijn voor het eigen leerproces”, aldus de betrokkenen.
 
Door de plusgroep op te starten spelen het openbaar onderwijs en het voortgezet onderwijs uit Harlingen in op de nieuwe wetgeving van het passend onderwijs. Het is de bedoeling dat er in principe voor alle leerlingen passend onderwijs geboden wordt. “Mocht deze nieuwe vorm van samenwerking tussen de openbare basisscholen en de RSG Simon Vestdijk een succes blijken te zijn, dan ligt een verdere uitbreiding en ontwikkeling voor de hand”, zo stellen de scholen. 
 
© Nationale Onderwijsgids