Normal_8643485958_95f5318b00

Basisscholen die dit jaar een dvd aan hun leerlingen willen laten zien moeten hiervoor bijna twee keer zoveel betalen als vorig jaar. De organisatie die de licenties verkoopt, FilmService, heeft het goedkoopste licentiepakket uit het assortiment gehaald. Het goedkoopste pakket is nu 170 euro in plaats van 90 euro. De PO-raad noemt de verhoging 'onacceptabel'. Dit meldt Metro. 

Filmmateriaal mag alleen buiten de privésetting vertoond worden als hier een licentie voor gekocht is. Dit is in verband met het auteursrecht. Scholen die dus ter vermaak of voor de les een film aan hun leerlingen willen laten zien, moeten daarom een licentie kopen. De licentie om tot vijf keer toe een dvd in de klas te laten zien, kostte 90 euro. Dit was de goedkoopste licentie die aangeboden werd door FilmService. Wanneer een basisschool meerdere films of meer dan vijf keer een film afspeelde moest het een pakket kopen dat 170 euro kostte. De school mocht dan 10 keer (verschillende) films afspelen. Dit jaar is het goedkoopste licentiepakket, die van 90 euro, echter uit het assortiment gehaald en scholen krijgen in plaats daarvan automatisch het pakket van 170 euro. 
 
De PO-raad zegt dat verschillende scholen hierover aan de bel hebben getrokken. Zij vinden de tariefverhoging 'onacceptabel'. “Dit is bijna een verdubbeling van de kosten en dat vinden wij fors”, aldus Harm van Gerven van de PO-Raad. “Kleine scholen die slechts een enkele keer een film vertonen, hebben nu ook een licentie voor tien keer. De kosten voor deze scholen kunnen fors lager uitvallen als zij een losse licentie kopen.” Wanneer een school een film maar één keer in de klas laat zien kost het ze 1,20 euro per kind, zo berekende de PO-raad. De sectororganisatie hoopt volgend jaar nieuwe afspraken met FilmService te maken over de tarieven. 
 
© Nationale Onderwijsgids