Logo_logo_omd_klassendag_2013_hr

Op vrijdag 12 september 2014 is het Open Monumenten Klassendag. Meer dan 20.000 basisschoolleerlingen bezoeken dan een monument bij hen in de buurt. In de gemeente Rheden gaan 600 leerlingen allemaal tegelijkertijd een rit maken in een echte stoomtrein.

De Open Monumenten Klassendag wordt dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd. In totaal doen er circa 350 scholen mee in circa 80 gemeenten. Basisscholieren van groep 7 en 8 krijgen op de vrijdag voorafgaand aan de Open Monumentendag een les over monumenten in de klas en gaan ook een monument bezoeken. Dat kan een molen zijn, een fort, een kerk of een ander monument bij hen in de buurt. De kinderen krijgen een rondleiding en kunnen vaak ook zelf het monument verkennen. Zo raken ze op jonge leeftijd vertrouwd met de geschiedenis van de eigen omgeving en de betekenis van monumenten.
 
Het aantal deelnemende scholen per gemeente verschilt. Soms doet er één school mee met één of twee klassen,  soms honderden. In de gemeente Rheden doen alle scholen mee aan het project. Het thema van Open Monumentendag 2014 is ‘Op reis’. Aanleiding voor het thema Op reis is het Jaar van Mobiliteit in 2014. Op Open Monumentendag zullen duizenden monumenten van reizen en vervoer voor publiek worden geopend, zoals tramremises, stationsgebouwen, koetshuizen, veerhuizen en scheepswerven. Daarnaast is er aandacht voor de historische infrastructuur, zoals oude wegen of kanalen, en de vervoersmiddelen zelf, het mobiele erfgoed. 
 
© Nationale Onderwijsgids