Normal_bibliotheek_op_school_20140723_-_vaders_voor_lezen

Uit onderzoek komt naar voren dat ouders de grootste invloed hebben op het leesplezier van hun kinderen. Ruim een kwart van de ouders in Nederland leest helemaal niet voor. In gezinnen met belangstelling voor voorlezen, is de moeder in 65% en de vader in 8% van de gevallen degene die dit het vaakste doet.  Vaders lezen verhoudingsgewijs dus veelal het minst vaak voor. En dat terwijl een vaderlijk leesvoorbeeld een groot effect heeft op het leesgedrag van kinderen. Daarom roept de Leescoalitie in 2014 vaders en grootvaders op vaker (voor) te lezen.

Het doel van deze 2-jarige campagne is om meer vaders aan te sporen hun bijdrage aan de leesopvoeding te leveren. Om dit te bereiken worden een aantal activiteiten georganiseerd. Een belangrijk element is de inzet van een Elftal van voorlezende Bekende Vaders.

De voorleesselectie
Op 9 april jl. zijn in de Amsterdam ArenA alle namen van het Vaders Voor Lezen-elftal bekendgemaakt. De volledige selectie bestaat uit Bram van der Vlugt, Job Cohen, Ronald Giphart, Leo Blokhuis, Beau Van Erven Dorens, Jeffrey Spalburg, Dennis van der Geest, Thomas Berge, Eric Corton, Ruben Nicolai en Bastiaan Ragas. De vaders uit het elftal vormen het gezicht van de campagne, en zullen vanuit hun voorbeeldfunctie alle vaders van Nederland aanmoedigen om zelf vaker een boek te lezen en meer voor te lezen. Ze laten zien dat (voor)lezen leuk en nuttig is: iets om tijd voor vrij te maken. De bekende vaders gaan optreden in bibliotheken en op scholen, waar ze maar kunnen vragen ze aandacht voor voorlezen.

Wat kan de school doen?
Elke school kan – alleen of samen met de bibliotheek of andere organisaties – vaders en voorlezen in het zonnetje zetten. Bijvoorbeeld tijdens de Week van de Alfabetisering in september. Of tijdens de Kinderboekenweek in oktober. Maak je eigen voorleeselftal en begin een voorleesservice. Geef vaders een prominente rol in de Bibliotheek op school. Zet vaders aan het werk tijdens de Nationale Voorleesdagen in januari. Maak van Vaderdag een Voorleesdag. Koppel vaders aan de Kinderjury. Zet vaders in de jury van de voorleeswedstrijd. Kansen genoeg. En er is vast een elftal enthousiaste vaders te vinden dat wil helpen met bedenken, uitvoeren en het goede voorbeeld geven.

Informatie
Alle informatie over het waarom, wat, hoe en wanneer is te vinden op www.vadersvoorlezen.nl. Of informeer bij je lokale bibliotheek. Deze campagne wordt mogelijk gemaakt door het ministerie van OCW.

 

© Nationale Onderwijsgids