Normal_kinderen_juf_klas__screenshot_

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over het onderwijs in krimpgebieden en de voorstellen die staatssecretaris Dekker van Onderwijs daarover heeft gedaan. De verenigingen voor primair onderwijs VOO en VOS/ABB dringen er in een gezamenlijke brief aan de Kamer op aan snel maatregelen te nemen. Dit meldt de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO).

Volgens de VOO en de Vereniging van openbare en algemeen toegankelijke scholen (VOS/ABB) loopt de politiek achter de feiten aan. In de brief stellen de verenigingen voor om de wet- en regelgeving op drie punten aan te passen. Deze aanpassingen moeten de samenwerking tussen openbaar en bijzonder onderwijs in krimpgebieden bevorderen en zo de kwaliteit van het onderwijs veiligstellen.

Allereerst willen de VOO en VOS/ABB dat de fusietoets voor het basisonderwijs wordt afgeschaft omdat deze noodzakelijke samenwerking tussen scholen belemmert. Ook willen de organisaties dat er ruimere mogelijkheden komen voor het delen van onderwijsvoorzieningen. De huidige wettelijke beperkingen maken vooral in krimpgebieden het uitvoeren van de zorgplicht lastig, aldus VOO en VOS/ABB.

Ten slotte willen de verenigingen dat ook openbare schoolbesturen kinderopvang mogen organiseren. Nu mogen alleen besturen van bijzondere scholen dat. Het opzetten van een integraal kindcentrum (IKC) wordt daardoor moeilijk terwijl een IKC juist in krimpgebieden voor brede voorzieningen voor kinderen kan zorgen.

Volgens VOO en VOS/ABB wordt in de praktijk al veel samengewerkt door openbare en bijzonder scholen maar blijven besturenorganisaties uit het bijzonder onderwijs vasthouden aan het duale stelsel.

© Nationale Onderwijsgids