Normal_internationalschoolmealsdaylaunchevent
De Provincie Limburg steunt het project 'Gezonde Basisschool van de toekomst'. Dit betekent dat 4 basisscholen in de regio Parkstad in samenwerking met de Universiteit Maastricht en de GGD Zuid Limburg een proef gaan starten met een nieuw onderwijsconcept waarin veel meer aandacht is voor sport, bewegen, culturele activiteiten, gezond eten en het psychisch welbevinden van de leerlingen. Dit meldt de Universiteit Maastricht. 
 
Het concept
Uitgangspunt van het nieuwe concept is dat leerlingen die letterlijk en figuurlijk beter in hun vel zitten, ook beter presteren. Of dit daadwerkelijk zo is wordt getest aan de hand van een pilot. Deze wordt komend schooljaar gestart op vier scholen van onderwijsstichting Movare. 
 
Movare
Volgens stichting Movare is een andere dagindeling van de schooldag noodzakelijk. Weinig bewegen en ongezond eten, zo stelt de stichting, kan mogelijk de leerprestaties van de leerlingen beïnvloeden. In het komende schooljaar gaan de 4 pilotscholen dan ook elk een eigen dagprogramma ontwikkelen. Een standaard onderdeel worden een gezonde lunch en het samen bewegen. In het schooljaar 2015-2016 gaat het ontwikkelde dagprogramma daadwerkelijk van start. 
 
Onderzoek 
Dit onderwijsconcept gaat veel verder dan bestaande programma’s voor scholen, aldus de GGD Zuid Limburg. Het maakt namelijk deel uit van het standaard lesprogramma. Het onderwijsconcept zal daarnaast gebruik maken van interventies die effectief zijn gebleken, zo stelt de Universiteit Maastricht. Om de effectiviteit van het concept te onderzoeken hebben de GGD en UM controlescholen geselecteerd. De resultaten van de scholen zullen vergeleken worden. Zowel de pilotscholen als de controlescholen krijgen daarom komend schooljaar al een beweegmeter. 
 
Kosten
Alle betrokken partijen gaan de kosten van de studie samen dragen. De Provinciale Staten gingen op 20 juni akkoord met een begroting van 22 miljoen euro. De Provincie Limburg subsidieert ruim 7 miljoen euro van dit bedrag. 
 
© Nationale Onderwijsgids