Normal_11547

DEN HAAG - Afgelopen week keken 25 meiden van groep 8 van basisschool De Vuurtoren mee bij Verkeerscentrale Scheveningen. Hier loodsen technische specialisten schepen veilig de Scheveningse haven en Laakhaven in en uit. Ook controleren zij van hieruit het verkeer in de Hubertustunnel en bedienen zij de pollers in de stad.

Het initiatief voor het bezoek komt van Scheveninger Frank Pronk. De vader van één van de scholieren vindt dat ook meisjes zich moeten oriënteren op technische vakken. Het belang daarvan wordt onderstreept door wethouder Ingrid van Engelshoven (Onderwijs en Dienstverlening): "Voor veel meisjes is een technisch beroep niet vanzelfsprekend. Terwijl de behoefte aan goede technische vakmannen én vrouwen groot is. Daarom is dit bezoek zo'n goed initiatief."

Het dreigende tekort aan technische vakmensen nu en in de toekomst heeft volop de aandacht van de gemeente Den Haag en andere gemeentes in de regio, evenals van het bedrijfsleven en het onderwijs. Samen starten zij dit jaar diverse acties voor een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Zo komt er een technasium op het Maris College en Montaigne Lyceum. Leerlingen kunnen hier een een speciaal technisch lesprogramma gaan volgen.

© Nationale Onderwijsgids / Richard Heeres

Via Nieuwsbank