Normal_gym_sport_zaal

De motorische ontwikkeling van kleuters verloopt aanzienlijk beter als zij gymles krijgen van een gymleraar in plaats van de 'gewone' docent. Dat blijkt uit afstudeeronderzoek van ALO-student Antoine de Schipper. In vervolgonderzoek zal hij met een collega de komende vier jaar het beweeggedrag van Amsterdamse kinderen volgen. Dit meldt de Hogeschool van Amsterdam.

De Schipper ontdekte dat kleuters die les kregen van een gymleraar drie maanden voorsprong hadden in hun motorische ontwikkeling dan kleuters die bewegingsles kregen van hun groepsleerkracht. Een snelle motorische ontwikkeling is belangrijk want vanaf 7 jaar is een achterstand moeilijk nog in te halen.

In het vervolgonderzoek gaan gymleraren de komende vier jaar op 25 basisscholen het bewegingsonderwijs van de groepen 3 tot en met 8 registeren. De gymleraren zullen bij de kinderen de zogeheten 4Ssen-test afnemen. Kinderen moeten daarvoor opdrachten uitvoeren in de categoriën springkracht, stilstaan, stuiten en sprongcoördinatie. De Schipper gaat de gegevens analyseren om de vraag te beantwoorden waarom kinderen meer vooruit gaan door les van een gymleraar.

© Nationale Onderwijsgids