Sander Dekker, Staatssecretaris Dekker, Staatssecretaris van Onderwijs

DEN HAAG (Novum) - Basisscholen en scholen in het voortgezet onderwijs die slecht presteren kunnen voortaan sneller worden gesloten. Ze krijgen slechts één jaar om orde op zaken te stellen. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een wetsvoorstel hiertoe van staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD).

Dit besluit maakt een eind aan de huidige situatie waarbij scholen meerdere jaren zeer zwak kunnen zijn voordat wordt besloten de instelling te sluiten of niet langer te financieren. Hiervan zijn uiteindelijk de leerlingen de dupe. Dekker wil dat deze scholen voortaan een jaar krijgen om orde op zaken te stellen, als wordt vastgesteld dat de resultaten onder de maat zijn. Lukt dat niet, dan kan de school worden gesloten.

Momenteel zijn zo'n 25 basisscholen en twintig afdelingen in het voortgezet onderwijs door de Inspectie van het Onderwijs bestempeld als 'zeer zwak'. Het aantal zwakke scholen is de afgelopen jaren wel gedaald. Het lukt de meeste scholen nu al om binnen een jaar de kwaliteit weer op peil te krijgen.