Verlies, Beleggingen, Risico

SITTARD - Tientallen miljoenen euro's zijn door Limburgse basisscholen belegd in een fonds dat niet onder toezicht stond. Nadat deze beleggingspool was ontmanteld en risicovolle producten waren verkocht, bleek het fonds minimaal 789.000 euro minder waard te zijn. Dat meldt Dagblad de Limburger.

Het fonds was een stichting van 25 onderwijsinstellingen, hoofdzakelijk gevestigd in Limburg, die eind 2009 in opdracht van de Onderwijsinspectie werd ontmanteld. De toezichtloze constructie was namelijk in strijd met de richtlijnen die het ministerie van OCW heeft opgesteld. Daarin staat onder meer dat scholen alleen mogen beleggen via een bank.

Na de ontmanteling bleek de school Innovo in Heerlen 200.000 euro te zijn verloren. Stichting Alterius, ook uit Heerlen, raakte 168.000 euro kwijt, Movare uit Kerkrade 100.000 euro en Stichting Akkoord! uit Venlo 95.696 euro. Niet alle instellingen wilden de gegevens openbaar maken, waardoor het exacte bedrag van het publieke geld dat is verloren nog onbekend is.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem