Normal_aap_noot_mies_taal

GRONINGEN – Unesco, de organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, stelt dat de vooruitgang in het terugdringen van analfabetisme in ontwikkelingslanden stilstaat.

Volgens de VN-organisatie zijn er nu nog 250 miljoen jongens en meisjes die niet leren lezen en schrijven. De organisatie wil bereiken dat er gratis toegang komt tot het basisonderwijs voor kinderen in ontwikkelingslanden. Tevens willen zij dat het aandeel volwassenen dat kan lezen en schrijven tot vijftig procent is gestegen in 2015.

Unesco is een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties met als missie het bijdragen aan de vredesopbouw, armoedebestrijding, duurzame ontwikkeling en interculturele dialoog door onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie. Unesco is opgericht op 16 november 1945 en haar hoofdkantoor staat in Parijs.

Een analfabeet is iemand die de vaardigheid in lezen, spellen en schrijven niet of in onvoldoende mate beheerst. Analfabetisme komt vooral voor in de ontwikkelingslanden. De meeste analfabeten zijn te vinden in Zuid Azië , gevolgd door Afrika ten zuiden van de Sahara.

© Nationale Onderwijsgids / Melissa Huisman