Normal_overweg_spoorbomen_spoorwegovergang_trein_800px-ahob_overweg_amersfoort_b_wuytierslaan_20060628_wiki_-c_

EMMEN - Eva, Jordy, Angelina en Sanjiv uit groep 6 en 7 van basisschool ’t Twiespan uit Emmen zijn winnaar geworden van de ProRail ontwerpwedstrijd voor scholieren. Hun “virtuele waterfontein” was volgens de jury de meest creatieve en leuke manier om verkeersdeelnemers te laten wachten voor dichte spoorbomen. Vandaag kregen zij van ProRail een cheque uitgereikt voor een schoolreisje naar het Spoorwegmuseum voor de hele klas.

Niet willen wachten is een belangrijke oorzaak van ernstige spoorongelukken. ProRail heeft de leerlingen uit het basisonderwijs uitgedaagd om iets te bedenken waardoor het wachten bij een spoorwegovergang niet vervelend maar juist leuk wordt. Met als opdracht “Verzin een origineel wachtplan en maak kans op een reis naar het spoorwegmuseum", hebben ruim 400 leerlingen van veertien scholen in het hele land zich over het onderwerp gebogen. De virtuele waterfontein van Eva, Jordy, Angelina en Sanjiv was hiervoor de beste oplossing: het biedt afleiding door de mooie kleuren en vormen, en verkeersdeelnemers zullen er niet doorheen willen rijden omdat ze bang zijn om nat te worden.

Over de kans dat ProRail dit idee ook daadwerkelijk zal invoeren zegt overwegenspecialist Jeroen Nederlof het volgende: “We hebben al eens gedacht aan een idee van een barriere op basis van laserstralen. Helaas is dat alleen in het donker zichtbaar. Maar door dit te combineren met water, biedt dat weer een heel nieuw en verfrissend perspectief. We zullen serieus bekijken wat haalbaar is, binnen alle veiligheidsrichtlijnen natuurlijk”.

© Nationale Onderwijsgids / Isabella van der Donk