VMBO examen voorbereiding

Het nieuwe jaar is weer aangebroken en dat betekent dat eindexamenkandidaten de datum van het eerste Centrale Eindexamen steeds dichterbij zien komen. Dat geeft veelal gezonde spanning. Toch is dit voor veel leerlingen ook de reden dat ze niet lekker in hun vel zitten. Ze ervaren ontzettend veel stress waardoor ze niet meer optimaal kunnen functioneren. Als er sprake is van ongezonde eindexamenstress, dan is het noodzaak om hier snel aan te werken. Bespreek je zorgen met een vakdocent, je mentor of de huisarts. Met de juiste hulp en een goede voorbereiding weet je niet alleen de zorgen verminderen, maar verhoog je ook nog eens je slagingskans. 

Ga jij het komende jaar op voor jouw VMBO eindexamen en wil je deze halen zonder al te veel stress? Met de volgende 3 tips moet dat zeker lukken! 

1.Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

Eindexamenmateriaal is heel anders dan je nu wellicht gewend bent. Ook de schoolexamens zien er toch wel wat anders uit. Zeker omdat deze door je eigen docent worden gemaakt en je deze vraagstelling dus als gewend bent. Daarom is het vooral belangrijk om met oude examens te oefenen. Op die manier zie je alvast een beetje wat je kunt verwachten. Lees ook alvast de samenvattingen examens VMBO-TL, kader en basis van de voorgaande jaren. Hier staat duidelijk in beschreven welke stof je moet beheersen voor het examen.  

Door van dergelijk oefenmateriaal gebruik te maken, bespaar je ongelooflijk veel tijd. Je hoeft dan niet meer ieder lesboek door te bladeren en te leren, maar enkel het broodnodige wat bij het examen aan bod zal komen. Op die manier wordt het leren een stuk gemakkelijker én leuker.

2.Op de juiste manier lezen

Door te oefenen met oude examens zal je ook merken dat met name bij de examens in Nederlands, Engels en Duits er ontzettend veel teksten gelezen moeten worden. Het is belangrijk dat je leert hoe je deze het beste begrijpend kunt lezen. Bijvoorbeeld door eerst één keer vluchtig te lezen, vervolgens op de signaalwoorden in de tekst te lezen en hier dieper op in gaan. Op die manier begrijp je de tekst veel beter en zal het beantwoorden van de vragen ook een stuk gemakkelijker worden. 

Maak je een oud examen? Zet dan een timer, zodat je zeker weet of je binnen de toegestane tijd blijft wanneer je deze maakt. Zo weet je zeker dat je straks geen tijd tekort komt en of je juist nog moet oefenen om sneller te werken.

3.Vraag om hulp

Ervaar je heel veel problemen bij een specifiek vak? Schroom je dan niet om hulp te vragen aan een vakdocent of je mentor. Wanneer dit ook niet werkt, zijn er online ook nog eens heel veel studenten te vinden die voor heel weinig geld bijles willen komen geven. Er zijn tegenwoordig ook op YouTube heel veel filmpjes te vinden met uitleg over bepaalde onderdelen van het examen.