Normal_pexels-christina-morillo-1181441

De nachtmerrie van elke student. Scripties. Het valt best mee, maar ik spreek uit eigen ervaring wanneer ik zeg dat het niet bepaald de leukste periode van mijn studie was. En iedereen is natuurlijk anders, maar er zijn toch genoeg redenen die ervoor kunnen zorgen dat jouw scriptie een hel wordt of misschien al is. Gelukkig zijn een deel ervan valkuilen die je zélf kan voorkomen. Luister dus maar eens goed naar de scriptiebegeleiding van deze oude rot.

Mijn scriptie gaat over….

Natuurlijk afhankelijk van je studie mag je of zelf een onderwerp kiezen of krijg je er een toegewezen of misschien schrijf je wel voor een bedrijf. Hoe dan ook, op het begin tijdens het uitzoeken van je onderwerp ben je nog zo enthousiast als een jonge hond en zou je het liefst alles in je scriptie verwerken. Alles wat mensen willen weten over literatuur in 1910 kunnen ze vinden in jouw meesterwerk!

Even rustig ademen. Tenzij je er een letterlijk levenswerk van wilt maken, kun je beter iets kleiner denken. Baken je onderwerp dus zoveel mogelijk af. Kies voor één schrijver en pluis dat helemaal uit. Daar ben je echt wel even zoet mee. En vergeet ook niet om een onderwerp te kiezen dat je écht leuk vindt. Je zit er namelijk toch wel een redelijke tijd aan vast.

Er gewoon lekker omheen draaien…

Er komen van die dagen dat je doelloos naar je beeldscherm staart en er binnen één uur nog maar één woord op papier staat en denkt: nee, gewoon nee. En dat is ook helemaal niet erg. Het is niet zo gek dat je in die lange scriptieperiode dagen hebt dat je er gewoon echt even geen zin in hebt en dan kun je het beste gewoon iets anders gaan doen en de volgende dag weer met frisse moed beginnen. Zit je echt muurvast? Schaam je dan niet om je begeleider om hulp te vragen.

Check, check en nog eens check!

Uit ervaring kan ik zeggen dat het enige dat erger is dan een scriptie schrijven is toch wel een scriptie is die van de aardbodem verdwenen blijkt te zijn. De pure paniek die je op dat moment voelt is niet te beschrijven. Gelukkig is dit heel makkelijk te voorkomen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om hem in Google Docs te schrijven zodat hij altijd bij je in de buurt is, maar ook good-old Word werkt prima zolang je maar meerdere versies opslaat. Zet hiernaast ook alles nog op een usb-stick.

Living the life vs Kluizenaarsschap

Er zijn tijdens een scriptie twee type mensen. Degene die jaloersmakend een scriptie in elkaar tovert door weer hard te knallen en degene die zichzelf voor lange tijd opsluit. En beiden zijn niet ideaal. Een week lang knallen met een kan koffie is namelijk niet voor iedereen haalbaar en je kunt beter op tijd klaar zijn en daarna nooit meer aan je scriptie hoeven te denken dan met wallen tot aan je knieën je scriptie inleveren. En dat je eenzame uren achter je laptop gaat maken dat hoort er nou eenmaal bij, maar je kunt ook te ver gaan. Zorg ervoor dat je ook genoeg pauzes neemt en je vrienden niet ontwijkt.

Leuk blogje trouwens.