Normal_pexels-creative-vix-7283

Je hebt er misschien nog nooit echt bij stilgestaan, maar het vak hovenier is momenteel zeer gewild. Er is een enorme vraag naar hoveniers en aanverwante beroepen, dus de kans op een prima baan in dit segment is groot. Het vak van hovenier vereist doorzettingsvermogen en de bereidheid om onder alle weersomstandigheden te willen werken. Wat je ervoor terugkrijgt is echter veel. Je bent heel vaak in de gezonde buitenlucht en je hebt vaak een grote mate van vrijheid. Bovendien is er vrijwel geen beroep denkbaar waarin je dichter bij de natuur staat!

Veelzijdig

Als hovenier moet je van heel veel dingen verstand hebben. Je moet bijvoorbeeld overweg kunnen met de machines die je gebruikt om grond te verplaatsen en je moet planten goed kunnen herkennen. Tegelijk moet je ook in staat zijn om een overkapping te kunnen plaatsen en als je zelfstandig ondernemer wilt worden, zul je ook alle berekeningen en het administratieve gedeelte voor je rekening moeten maken. Een goede hovenier is dus een echte duizendpoot met groene vingers en een gezonde handelsgeest.

Groeiende markt

Niet alleen de plantjes in de tuinen groeien volop, ook het aantal hoveniers groeit gestaag. Het is zelfs tegenwoordig lastig om een goede hovenier op korte termijn te kunnen boeken, want de agenda’s van deze ondernemers puilen uit. Wanneer je de opleiding tot hovenier overweegt, is dat natuurlijk goed nieuws. Het betekent immers dat je vrijwel zeker snel aan de slag kunt gaan nadat je de opleiding hebt voltooid.

Opleidingsniveau

Een opleiding tot hovenier volg je op MBO-niveau. Hierbij heb je twee opties, je kunt in twee jaar tijd een niveau-2-opleiding volgen tot medewerker hovenier of een 3-jarige opleiding op niveau 3 volgen om je te laten scholen tot vakbekwaam hovenier. Theorie is natuurlijk belangrijk, maar het echte werk leer je natuurlijk in de praktijk. Daarom vormt de stage een belangrijk deel van je opleiding. In elk leerjaar zul je een stage volgen, zodat je daadwerkelijk aan de slag kunt gaan middels stageopdrachten.

Toekomstmogelijkheden

Met de opleiding tot (medewerker) hovenier op zak kun je veel kanten op. Je zou ervoor kunnen kiezen om bij een bestaand hoveniersbedrijf te gaan werken, maar gemeenten hebben ook vaak hoveniers in dienst om de openbare ruimte te verzorgen. Maar misschien spreekt de sfeer van een attractiepark of dierentuin je meer aan en kom je liever werken bij zo’n soort organisatie. En wat te denken van een organisatie die natuurgebieden beheert? Ook zij hebben regelmatig vacatures voor hoveniers. En dan zijn er natuurlijk nog de tuincentra. Als je graag met klanten werkt en er een uitdaging in ziet om hen op weg te helpen bij het maken van de juiste keuzes, door ze van goede informatie te voorzien, ligt daar wellicht de baan van je dromen.

Salaris

Het salaris van een hovenier in loondienst ligt gemiddeld tussen de 2.250 en 2.750 euro bruto per maand. Wanneer je als zelfstandig ondernemer aan de slag gaat, ziet het financiële plaatje natuurlijk anders uit.