Logo_ondertekend

Collegevoorzitter Daniël Wigboldus heeft op 12 september namens de Radboud Universiteit de intentieverklaring inclusiever onderwijs ondertekend. ‘Met deze intentieverklaring geven we onszelf als universiteit een belangrijke opdracht.’

 

Bij ieder nieuw initiatief moeten we nadenken over hoe we dat zo toegankelijk mogelijk maken voor iedere betrokkene. Uit de Monitor beleidsmaatregelen hoger onderwijs 2022-202 blijkt dat een op de vier studenten een of meerdere functiebeperkingen heeft. Van deze groep ondervindt 37 procent (ernstige) hinder bij hun studie. De cijfers onderstrepen nog maar eens hoe belangrijk het is om het onderwijs inclusiever te maken, ook aan de Radboud Universiteit.

In de receptieruimte van het Berchmanianum zette collegevoorzitter Daniël Wigboldus namens de Radboud Universiteit een stap in de goede richting. Door het ondertekenen van de verklaring sluit de universiteit zich aan bij een netwerk van Nederlandse universiteiten en hogescholen die hun zinnen hebben gezet om het onderwijs voor iedere student zo toegankelijk mogelijk te maken. De universiteit wordt daarbij ondersteund door het Expertisecentrum inclusief onderwijs (ECIO). Voorafgaand aan de ondertekening sprak Wigboldus met studenten over de huidige situatie, wat er beter moet en wat er al gebeurt om het onderwijs inclusiever te maken.

Denkomslag maken

Volgens Wigboldus is er een denkomslag nodig: we willen niet meer achteraf oplossingen bedenken, maar op voorhand al met inclusieve initiatieven komen. ‘Dit mogen we van elkaar verwachten op een universiteit. Met deze intentieverklaring geven we onszelf die belangrijke opdracht mee’, stelde Wigboldus.

Op dit gebied verzet het disABILITY and Accessibility Committee, onderdeel van de DEI Office, al waardevol werk. ‘De beperkingen, of uitdagingen zoals ik ze liever noem, kunnen het je erg lastig maken, het kan je eenzaam laten voelen’, vertelde Priscilla Sopacua, secretaris van de disABILITY and Accessibility Committee. ‘Maar onthoud: Er zijn altijd mensen die in je geloven en je willen helpen. Ook bij ons kun je altijd je hart luchten en vertellen welke obstakels je tegenkomt.’

Workshop over Disability Studies

Op 3 oktober is het Diversity Day en geeft Nusi Cornelissens, voorzitter van de disABILITY and Accessibility Committee, een workshop over Disability Studies. Geïnteresseerd in de workshop en de rest van het programma op Diversity Day?

 

Lees verder