“De Windvang” is ingesteld op kinderen die meer dan de gemiddelde zorg van het reguliere onderwijs nodig hebben, omdat er sprake is van ernstige onderwijsproblemen.
Naast kleinere groepen en gespecialiseerde leraren bieden wij een speciaal op het kind afgestemd, op ‘maat’ gesneden, onderwijsprogramma.
Als extra voorzieningen, buiten of in de klas, kunnen de onderwijsassistent of de logopedist ingeschakeld worden.
Naast dit onderwijs op maat en de regelmatige evaluaties van de ontwikkeling van de leerling door de eigen groepsleerkracht samen met de intern begeleider, wordt in het speciaal basisonderwijs extra ondersteuning aan de groepsleerkrachten geboden door deskundigen van de “commissie van begeleiding” van de school. Deze commissie bestaat uit de orthopedagoog, de intern begeleider, de schoolmaatschappelijk werker, de directeur van de school , de schoolarts en, indien noodzakelijk, een medewerker van Bureau Jeugdzorg.
Wat doet de school bij gedragsproblemen? Als het gedrag of het leren van de leerling problemen geeft, neemt de groepsleerkracht contact op met de intern begeleider van de school. Samen buigen zij zich over het probleem en zij stellen een plan op voor een gerichte aanpak. Dit kan zowel binnen als buiten de groep uitgevoerd worden.
Indien er sprake is van gedragsproblemen kan de orthopedagoog door de intern begeleider en groepsleerkracht bij de aanpak worden betrokken. Samen wordt dan eerst een analyse van het gedragsprobleem gemaakt. Hiervoor kan het nodig zijn dat de orthopedagoog verder onderzoek doet. In dit geval worden ouders hierover geïnformeerd. Op basis van de analyse en eventueel verder onderzoek wordt vervolgens een aanpak voor in de groep besproken om het gedragsprobleem op te lossen of in ieder geval zoveel mogelijk te verminderen. Soms blijkt echter dat dit onvoldoende is. In dit soort situaties kan het voorkomen dat we samen met ouders gaan zoeken naar extra ondersteuning van de leerling in de vorm van externe hulpverlening.
Als het gaat om moeilijkheden met betrekking tot het leren, leidt het overleg mogelijk tot bijstelling van de leerstof. Dan proberen we door het aanbieden van een andere leermethode het gewenste doel te bereiken. Ook hierbij worden de ouders geïnformeerd.
Soms is het noodzakelijk dat er nader onderzoek wordt gedaan door de logopedist of intern begeleider van de school. Met elkaar wordt besproken of het probleem het best in of buiten de groep kan worden behandeld, met of zonder hulp van de logopedist en/of intern begeleider.
Bij behandeling door de logopedist, intern begeleider of zorgcoördinator wordt een handelingsplan opgesteld.
Een handelingsplan is een plan voor leerlingen die veel moeite hebben met een leervak of met hun gedrag. In het plan staat vermeld hoe men het gewenste gedrag of leerdoel wil bereiken: met welke middelen, volgens welke manier en door wie het handelingsplan zal worden uitgevoerd. Ook staat in het plan hoe lang men de nieuwe aanpak zal uitvoeren en wanneer men bij elkaar komt om te bespreken of het doel is bereikt.
Als er een handelingsplan wordt opgesteld worden de ouders/verzorgers altijd geïnformeerd. Bij de uitvoering van het plan kunnen de ouders betrokken worden. Dat zal met name gelden als er sprake is van aanpak van gedragsproblemen.