Normal_adzunaautomatisatierisicoingemeenten100417

Het aantal banen dat verloren gaat aan automatisatie is nog steeds kleiner dan de vraag naar werknemers van vlees en bloed. Het aantal vacatures met een hoge kans op automatisatie nam met 6.000 toe ten opzichte van vorig jaar maar voornamelijk komen er meer vacatures bij die een lage kans op automatisatie hebben. Van de momenteel beschikbare vacatures zal 8,5 procent zeer waarschijnlijk geautomatiseerd zijn tegen 2035. Dit blijkt onderzoek van vacaturezoekmachine Adzuna.

Thomas De Schuyter, Country Manager voor Nederland bij Adzuna reageert: "Werkzoekenden moeten momenteel nog niet te veel concurreren met robots. Wel moet men realiseren dat de meeste nieuwe vacatures voor vacatures zijn die moeilijker geautomatiseerd kunnen worden, vacatures waar vaak nieuwe vaardigheden voor nodig zijn. Werknemers met een beroep met hoge kans op automatisatie, kijken best of er nieuwe vaardigheden zijn die ze kunnen leren om hun werkzekerheid in de toekomst te verzekeren."
 
De branches waar duidelijk de digitalisering wel al een impact begint te hebben zijn de administratieve en financiële branche. Voor beroepen als Payroll specialist, Accounts Payable Medewerker en Accountant nam het aantal beschikbare vacatures gemiddeld met 26,7 procent af. Deze beroepen hebben volgens een onderzoek van de universiteit van Oxford een hoge kans om geautomatiseerd te worden tegen 2035.
 
"Een groot deel van automatisatie of digitalisatie komt niet alleen in de fysieke vorm van een robot voor, maar ook als computerprogramma. De adoptie van nieuwe computerprogramma’s lijkt veel sneller te lopen in Nederland waardoor de vraag naar een aantal beroepen afneemt", verklaart Thomas De Schuyter.
 
Heerlen scoort het slechtst van alle grotere gemeenten: 20,0 procent van het lokale aanbod maakt een grote kans om geautomatiseerd te worden. Delft scoort het best met 3,4 procent. Van alle provincies in Nederland scoort Noord-Holland het best met slechts 6,8 procent van het vacatureaanbod dat een hoog risico op automatisatie heeft. Limburg scoort het slechtst met 12,9 procent. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids