Normal_solliciteren__vacature__sollicitatiegesprek__cv

Voor veel hoogbegaafde volwassenen blijkt het moeilijk om werk te vinden. Het ontbreekt hen aan de nodige diploma's omdat ze zich vaak niet thuis voelden in het bestaande onderwijs. Ze leren liever zelf. Op de arbeidsmarkt wordt echter steeds grotere waarde gehecht aan diploma's. Als gevolg komen zij moeilijk aan de bak, ook al beschikken ze wel over de gevraagde kennis en vaardigheden. Dit melden RTL Nieuws, NU.nl en ANP.

Uit onderzoek van het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen (IHBV) blijkt dat veel hoogbegaafde volwassenen hun begaafdheid als obstakel ervaren voor het functioneren in de maatschappij. De behoefte aan inhoud en uitdaging is groot, iets wat zowel het onderwijs als de arbeidsmarkt onvoldoende te bieden heeft voor deze groep. Ook voelen zij zich vaak slecht begrepen door anderen. Hoogbegaafde volwassen die wel werk hebben gevonden, komen soms toch weer thuis te zitten doordat dit onbegrip leidt tot conflicten met collega's.

Het IHBV wil dat er meer aandacht komt voor hoogbegaafde werklozen, mede in het kader van het diversiteitsbeleid. Volgens het instituut kunnen hoogbegaafde volwassen van grote meerwaarde zijn voor een bedrijf omdat ze breed inzetbaar zijn, snel kunnen werken en creatief in het oplossen van problemen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids